Just over 4.5 hectares of land, of which 2 are vineyards, a small olive grove, arable land and woodland facing south-west with a magnificent view. Behind us is SOUTHERN Umbria which begins to develop right here with its villages, farmhouses , olive groves, vineyards, woods and arable land.
We have been converting to organic since 2021, in the vineyard we only carry out mechanical work using a light tractor. All work, dry pruning, greenery and harvesting are carried out manually. In the field we use copper, sulfur and zeolite to promptly combat any fungal diseases. The South-West exposure and constant ventilation help us in this challenge, producing wines with the least possible impact on the environment in which we find ourselves and live.
La vendemmia è manuale in cassette da 20 kg, l’uva viene diraspata e pigiata a rulli aperti solo andando a intaccare l’acino, lasciando intatti i vinaccioli per non estrarre eccessivi tannini. La fermentazione alcolica è svolta in vasche di acciaio, le macerazioni non sono troppo lunghe per evitare estrazioni eccessive, senza controllo della temperatura, ci consentono di ottenere vini potenti ma anche eleganti. Il tempo e un utilizzo non esasperato di legno di secondo e terzo passaggio, sia botte grande che barrique, ci consegneranno vini affinati, pronti ma con un notevole potenziale evolutivo soprattutto nel caso del Montepulciano e dell’autoctono umbro famoso per la sua carica tannica.